DJ-Education

Logopedska elektrostimulacija

Sredinom šezdesetih godina se elektrostimulacija razvila u terapiji disfagije (poremećaj gutanja) te posljednjih dvadesetak godina i u terapiji govora kao dodatna terapija koja pospješuje logopedsku terapiju. Prema izvješću iz 2014. godine u njemačkom govornom području (DE, A, CH) ime preko 400 centara u kojima se provodi logopedska terapija od kojih četvrtina koristi elektrostimulaciju u svojoj praksi.

U svrhu terapije govora izazivanje kontrakcija mišića jezika mijenja stanje mišića, krvnih žila, živaca i tkiva perifernog artikulacijskog sustava. Obnavljaju se neuro-motorne veze i povoljno se djeluje na cirkulaciju krvi i limfe. Stimuliranjem kapilarne cirkulacije se poboljšava metabolizam plinova između krvi i tkiva što posljedično dovodi do jačanja mišića. Kada je jezik trom i nefunkcionalan, potiče se normalizacija artikulacije u djece s govorno-jezičnim poteškoćama. Posebno je uspješna u terapiji motoričkih afazija poslije moždanog udara.

Na isti se način može djelovati i na mišiće koji sudjeluju u procesu gutanja. Istovremeno vježbanje gutanja uz elektrostimulaciju ubrzava jačanje mišića i oporavak.

Mi izvodimo elektrostimulaciju na individualno prilagođen način. Elektrode se postavljaju u skladu sa teorijom električnog polja i veličinom anatomskih struktura na dva osnovna načina: ili za suprahioidnu stimulaciju na kožu ili za transgenioglosnu stimulaciju elektrodom na jeziku.

 

Povratak na Osnovne principe elektrostimulacije

Svjedočanstvo roditelja o uspješnoj terapiji

Motorički prag podražaja

Upute za naručivanje

Ukoliko ste zainteresirani za naše terapije, skenirajte posljednje nalaze logopeda i neurologa te nam ih pošaljite u PDF formatu na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . U najkraćem roku ćemo se dogovoriti za termin pregleda artikulacijske kinematike ultrazvukom.

Pošaljite nam mail

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nalazi se šalju u privitku na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.