Motorički prag podražaja

Prag podražaja

Da bi elektrostimulacija jezika bila uspješna, izlazna struja elektrostimulatora mora biti veća od motoričkog praga podražaja koji se definira kao minimalna struja koja može izazvati kontrakciju mišića. Izlazna struja koja izaziva neugodu ili bol je uvijek veća pa stoga postoji opseg vrijednosti izlazne struje pogodan za terapiju elektrostimulacijom.

Palpacijom se mogu osjetiti kontrakcije jezika, ali je to netočna i subjektivna metoda. Vrlo je nespretno uz postojeće elektrode na koži postavljati prste na preostaloj maloj površini kože i ponekad je teško osjetiti ritmičko gibanje jezika u skladu sa impulsima elektrostimulatora. Doppler ultrazvuk bilježi svaki pokret mišića i pogodan je za detekciju evocirane kontrakcije stimulacijom.

Mi mjerimo prag podražaja slikovnim prikazom skenera u “Power Doppler” načinu rada kako je ilustrirano na kratkom video filmu. To je način u kojem se ne prikazuju brzina i smjer brzine kretanja nego jačina Doppler signala. Tri puta je osjetljiviji od kolor Doppler prikaza u smislu detekcije protoka krvi, odnosno u ovome slučaju detekcije pokreta mišića.

Volumen osjetljivosti mjerenja je podešen u centar m.genioglossus-a. Ritmičko zasićenje narančastom bojom je uzrokovano pomicanjem mišića. Jasno su vidljiva ritmička gibanja mišića uzrokovana impulsima elektrostimulacije.