Elektrostimulacija

Osnovni principi elektrostimulacije

Elektrostimulacija skeletnih mišića je vrlo učinkovita rehabilitacijska metoda za razvoj i poboljšanje sposobnosti mišića da ponovno uspostavi i održi formu nakon razdoblja neaktivnosti ili povrede. Kao dodatak osnovnim metodama rehabilitacije ubrzava obnovu mišićne mase i snage njegove kontrakcije tako i obnove neuromotornih veza.

 

Mišićna elektrostimulacija se izvodi tako da električni impuls koji generira elektrostimulator, pomoću elektroda zalijepljenih na kožu, stimulira motoričke živce. Pri određenoj jakosti izlazne struje elektrostimulatora (motorički prag podražaja) nastaje vidljiva mišićna kontrakcija. Na istome principu se primjenjuje elektrostimulacija suprahioidalnih mišića kao važan dodatak standardnoj terapiji poremećaja gutanja (disfagija) te kao nova terapija opstruktivnog apnejičkog sindroma tj. prestanka disanja u snu. U rezultatima svih kliničkih studija se ističe da nisu zabilježene nikakve nuspojave elektrostimulacije.

 

Mi primjenjujemo interferencijsku elektrostimulaciju pomoću 4 elektrode za jednu zonu elektrostimulacije.

 

Primjenom dvaju električnih polja visokih frekvencija (oko 4000 HZ) prozvodi se u njihovom sjecištu zona u kojoj djeluje električno polje niske frekvencije (25-100 Hz) kojime se elektrostimuliraju mišići. Frekvencija stimulacije jednaka je razlici frekvencija dvaju visokofrekventnih polja koja efikasnije prodiru kroz kožu duboko u tkivo, a istovremeno ne stimuliraju živce koji prenose bol.