Elektrostimulacija lica

Poseban problem je hipotonija orofacijalne muskulature koja onemogućuje pravilan izgovor glasova.

Također uzrokuje i teškoće pri gutanju. M.masseter je mišić koji sudjeluje u žvakanju kao i u stabilizaciji donje čeljusti prilikom gibanja tijela. Stvoren je za usitnjavanje hrane zubima.

Poremećaji žvakanja se manifestiraju pokušajem žvakanja otvorenih ustiju ili asimetričnim žvakanjem aktivirajući samo jednu stranu lica. Disfunkcija mišića lica uzrokuje njihovu kontrakciju u pokušaju stabilizacije mandibule prilikom gutanja te držanje usta otvorenim. Orofacijalna miofunkcionalna terapija je program neuromuskularnih vježbi koje se izvode u svrhu poboljšanja koordinacije i snage mišića koji sudjeluju u oralnoj fazi gutanja i u ekspresiji lica. Postoje mnoge vježbe za jačanje mišića lica, ali elektrostimulacija mišića lica bitno povećava efikasnost vježbi za njihovo jačanje.

 Prvi znanstveni rad o elektrostimuaciji m.orbicularis oris publiciran je 1966. godine. Već 1988 je publiciran rad o elektrostimulaciji istoga mišića u beba starih 6-8 mjeseci kao preoperacijskoj pripremi korekcije zečje usne. U kozmetologiji se elektrostimulacija lica rutinski primjenjuje.

 Problem je što u neposrednoj blizini stimuliranih mišića prolaze živci koji prenose signale zubnih živaca. Zato svi koji se u svrhu ljepote lica podrvrgnu takvom načinu stimulacije trpe bolne osjete slične zubobolji. Takva elektrostimulacija nije primjenjiva u logopedskoj terapiji djece. Elektrostimulacija se već dugo primjenjuje u rehabilitaciji bolesnika poslije paralize lica.

 Mi elektrostimulaciju lica izvodimo potpuno bezbolno pomoću posebnog elektrodnog sustava i generatorom impulsa interferencijskog elektrostimulatora. Naš elektrostimulator je jedan od najboljih te vrste u svijetu koji omogućuje precizno podešavanje terapije. Elektrostimulacija lica je isključivo dodatna terapija koja se izvodi uz obvezatno redovito vježbanje mišića. Indikacija za elektrostimulaciju mišića lica postoji samo onda kada osnovne vježbe nisu uspješne.